Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Καλή Πρωτομαγιά!

Κάποιοι βγαίνουν στους αγρούς μαζεύοντας λουλούδια και φτιάχνοντας στεφάνια για να γιορτάσουν την Άνοιξη. Οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές εκδρομές για "πιάσουν το Μάη". Κάποιοι άλλοι οργανώνουν μικρές κατά τόπους συμβολικές πορείες διαμαρτυρίας και η 1η Μαΐου είναι ημέρα γιορτής, αλλά και πένθους. Γιορτή των κεκτημένων δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και πένθος γι΄αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια αυτή. Κάποιοι ακόμα διευκρινίζουν για την Πρωτομαγιά. "Δεν είναι αργία, είναι απεργία!".

Προσωπικά θεωρώ ότι η ηλικία είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν τα στατιστικά αποτελέσματα στη δική μου ανεπίσημη μελέτη.

Οι νεότεροι τείνουν να επιλέγουν την γιορτή των λουλουδιών. Είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα τους και σε καμία περίπτωση δεν τους κατηγορώ γι αυτό. Οι μικρότερες ηλικίες αρέσκονται στον ήλιο, το παιχνίδι και τις παρέες διασκέδασης. Οι μεγαλύτεροι συνήθως έχουν να θυμούνται δυσκολίες παλαιότερων εποχών. Εποχών αγώνων, ανασφάλειας και φτώχειας. Εποχών που γιορτάζουν κάθε χρόνο με θρησκευτική ευλάβεια και αποδίδουν τιμές σε όσους αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα τους.

Υπάρχει όμως και μια εξαίρεση. Οι νέοι των τελευταίων τάξεων του λυκείου και των σπουδαστών σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς και των συνομηλίκων τους που είναι ήδη εργαζόμενοι ή άνεργοι της χώρας μας. Αυτά τα παιδιά λόγω της θέσης τους είναι πιο ευαισθητοποιημένα και ταυτόχρονα θερμόαιμα από άλλες ηλικίες και συνήθως είναι οι μπροστάρηδες σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Βεβαίως και στην περίπτωση των... παιδιών των λουλουδιών συμβαίνει κάτι παρόμοιο με τη μόνη διαφορά ότι η ψαλίδα είναι μικρότερη, καθώς ακόμα και οι ηλικιωμένοι απολαμβάνουν περισσότερο μια βόλτα στην εξοχή με την οικογένεια τους.

Τα όσα γράφω είναι καθαρά μια προσωπική μου εκτίμηση και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να πάρω θέση για το πως πρέπει κάποιος να γιορτάζει τη σημερινή ημέρα.

Με την ευκαιρία θέλω να παραθέσω κάποιους συνδέσμους με ενδιαφέρον υλικό σχετικά με την 1η Μαΐου και τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά σε όλους!

9 σχόλια:

e-giagia Mary είπε...

Καλή Πρωτομαγιά και σε σένα Κοκοράκι.
Χαιρόμαστε που είσαι πάλι εδώ.

Marios είπε...

Καλό μήνα! Να είσαι καλά!

Christina είπε...

καλό Μήνα!!!!

Marios είπε...

Καλό μήνα Χριστινάκι!

Βανέσσα Mαρκ. είπε...

Καλό μήνα!!!

Marios είπε...

Καλό μήνα Βανέσσα μου!
Happy blogging!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

καλό μήνα!!!!!!

Marios είπε...

Καλό μήνα Γαστεροπλήξ!
Καλό καλοκαίρι να έχουμε!

Ανώνυμος είπε...

εφκομε προτη μαιου να μασ φερι το καλιτερο καλοχαιρι

Δημοσίευση σχολίου