Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Νοημοσύνη νηπίων διαθέτουν τα σκυλιά, με πρώτα και καλύτερα τα κόλεϊ


Στα ίδια επίπεδα με τη νοημοσύνη ενός δίχρονου παιδιού κυμαίνεται η νοημοσύνη των σκύλων, αφού μπορούν να μετρήσουν ώς το πέντε, να καταλάβουν πάνω από 160 λέξεις και σκόπιμα να εξαπατήσουν άλλα σκυλιά, καθώς και τους ανθρώπους. Πιο έξυπνα όλων, αναδεικνύονται τα κόλεϊ.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε ο Αμερικανός ψυχολόγος Στάνλεϊ Κόρεν, καθηγητής του καναδικού πανεπιστημίου της British Columbia, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης.

Στην ομιλία του, με τίτλο «Πώς σκέφτονται τα σκυλιά;» ο Στάνλεϊ Κόρεν ανέφερε ότι μπορούν να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα και είναι πιο κοντά στους ανθρώπους και τους πιθήκους από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα. «Οι εντυπωσιακές αναλαμπές εξυπνάδας και δημιουργικότητας που έχουν, μας θυμίζουν ότι μπορεί να μην είναι Αϊνστάιν, όμως είναι σίγουρα κοντύτερα στους ανθρώπους από ό,τι νομίζαμε» τόνισε.

Σύμφωνα με τις έρευνες του Κόρεν και άλλων ερευνητών, η εξυπνάδα των σκυλιών διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα τους, αλλά και την ανατροφή τους. Η νοημοσύνη τους μπορεί να διακριθεί σε τρεις μορφές: ενστικτώδης (αυτό που το σκυλί είναι γεννημένο για να κάνει), προσαρμοστική (πόσο καλά μαθαίνει μόνο του από το περιβάλλον του να λύνει προβλήματα) και επίκτητη (το ισοδύναμο της σχολικής μάθησης, που αφορά κυρίως τη σχέση του με το αφεντικό του).

Τα πειράματα δείχνουν ότι η ράτσα των κόλεϊ είναι η πιο έξυπνη από όλες και ακολουθούν, κατά σειρά, τα κανίς, οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα ριτρίβερ, τα ντόπερμαν κ.ά. Στον…πάτο της σκυλίσιας νοημοσύνης βρίσκονται τα κυνηγόσκυλα, μαζί με τα μπουλντόγκ και τα μπιγκλ.
πηγή : in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου